
From  
   The State Town Planner,  

   Punjab, Chandigarh.  
 
To  

   The Divisional Town Planner, 
   Amritsar/Jalandhar/Ludhiana/ 
   Patiala/ Pathankot & Mandi.  

    
   Memo.mo.8509-14 STP/c-42 
   Dated Chandigarh the 28

th
 Nov 69.  

 
Subject:-  Issue of Licenses for Cinematograph Act Exhibition under the 

Act,1952.  

      **** 
 
This office has written a letter to the Home Secretary to Govt.  Punjab, Chandigarh vide No.  

2921-STP/c-42 dated 21.4.69 regarding the clarification of the Rule 19 (ii) which is read as 
under:- 
 

“The frontage shall be considered of adequate length if they form about half of the total 
boundaries of the site of the building excluding recesses and projections.  
Provided that if they are less than half, a license shall not be granted without the previous 

sanction of Government.” 
 
2. Further this office gives its opinion as under Interpreting this rule, this organisation had held 

the view that the frontage of the cinema site/plot, should be about half of the total length of 
the 4 sides of the proposed building. This was clearly clarified by giving the diagram in 
which cinema plot is considered as A,B,C,D with its frontage as A,B  on the road. Proposed 

building is considered as LMNP.  
3. It was further clarified that AB should be equate the about half of  (LM+MN+NP+PL).  
4. The Govt. vide its No 9514-7H-69/28716, dated 17.11.69 (copy enclosed) has confirmed 

the views taken by this office. This is for your information & necessary action while 
checking the building applications. 

 

      State Town Planner,  
D.A.Copy of letter.                                    Punjab, Chandigarh.  
 

Copy of letter No.9514-7H-69/29716, Dated 17.11.69 from the Home Secretary to Government, 
Punjab, to the State Town Planner, Punjab, Chandigarh.  
     ****** 

 
 
 

Subject:- Issue of licenses for Cinematograph Act exhibitions under the Act,1952.  
     ****** 
Reference correspondence resting with your memo. No. 6460-STP/c-42, dated the 12

th
 Sept, 

1969 on the subject noted above.  
 
2. The matter has been considered by Govt, The view taken by you is correct. But for the 

purposes of calculating frontages the length of all the roads and open space or public 
ways on which the site about, will have to be taken into consideration.  

******* 

 


